Forskjellige ting

En repotasje som ble laget for en del år side

Et hundeliv

Kennel Niwigga på Hommersåk driver oppdrett av Dvergschnauzere. En hobby og en livsstil som krever mye engasjement.

- Mange tror at det å drive avl er en pengemaskin. Det er en veldig kjekk, men dyr hobby, vi tjener ikke så mye penger som de fleste folk tror. Tvert i mot. Jeg driver avl fordi jeg vil gi noe videre, sier Aashild H. Østebø. Hun driver Kennel Niwigga på Hommersåk.

Seks små hunder løper løs inne i stuen. Når det kommer fremmedfolk, er det et spetakkel uten like. Men, det varer bare i to minutter, før hundene er rolige som lam og legger seg from oppi sofaen.

Rasen kennelen har valgt å satse på, er dvergschnauzere. Gemytt er det viktigste nøkkelordet for Østebø. Alle de seks hundene har vidt forskjellige personlighet.

- De er veldig glade, kvikke og nysgjerrige. De er små og sta. Jeg pleier ofte å sammenligne dvergschnauzere med grenseutprøvende toåringer, smiler Østebø og stryker en av hundene kjærlig over hodet.

Rasen

- Dvergschnausere ble opprinnelig brukt som en tysk gårdshund. Den fungerte som en rottefanger. Det er derfor de har øyenbryn og skjegg, for å være beskyttet mot rottene som hopper opp og biter, forteller Aashild Østebø.

Denne rasen er kjent for å "snakke". Den gir rett som det er lyd fra seg for å få eierens oppmerksomhet.

- Hundetypen passer i grunnen for alle, så lenge de er innstilt på litt pelsstell. Rasen røyter minimalt. Den har stri dekkpels og myk underpels. Det er viktig å holde skjegg, magehår og beinhår flokefritt. Underpelsen bør greies en gang i uken, sier kenneleieren.

Avl

Hundene har løpetid to ganger i året og er drektig i 63 dager før de føder.

Østebøs hunder får valper maks en gang i året. De begynner når de er to år og går av med pensjon når de er seks år.

- Men det er individuelt for hver hund. To av tispene mine er sterilisert. De hadde problemer med å få ut valpene når de fødte. Da var det ikke verd det. De skal ha et godt liv, sier Østebø.

På nåværende tidspunkt er det den sort/sølv tispen Demii eieren tror kan være drektig. Hunden har aldri født valper før, så spenningen er stor.

Hundegarde

Hundene har stor boltreplass når de er ute. Hagen er inngjerdet og de kan derfor løpe fritt. Når hundene har valper, lager Østebø til en hundegarde inne i stua. Der vokser de viltre krabatene opp til å bli vant med mennesker og vanlige huslyder, som tv og vaskemaskin.

Det er ni år siden Østebø fikk sin første Dvergschnauzer. Den kom fra Haugesund

- Det er et ordtak som sier at har du fått en dvergschnauzer, får du gjerne flere. Har du fått to…Østebø ler og kikker seg rundt. Hunder i fleng.

 

Av Hanne Buljo

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.02 | 15:46

Heisan
Den er niwigga@hotmail.no, håper alt er ok med deg, klem

...
27.02 | 15:18

Hei Aashild ! Fin side, men jeg trenger din private mail-adresse for jeg har en liten epistel til deg som ikke har noe her å gjøre...
Hilsen tante Turid

...
05.05 | 13:36

Nei vi har ingen planer om kull fremover, blir nok ett par års pause.

men takk for interessen

...
05.05 | 11:52

Hei!:)

Har dere et kull for salg juni/juli 2017?

Mvh Robert

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE